Geen pratende hoofden
Pratende hoofden zijn vaak heel saai. Met een strakke, snel gesneden montage is er nog wel wat van te maken. Zeker als het verhaal B2B is, als de ontvanger een intrinsieke motivatie heeft om een bedrijf, product of dienst beter te leren kennen. Of wanneer de informatie hem helpt om betere prestaties te leveren. De informatie staat centraal, de vorm is wat minder relevant. Heb je een lastiger verhaal over de bühne te brengen? Denk dan eens na over de mogelijkheden van een animatie. Met een animatie maak je elk verhaal sprankelend.
Storytelling
Iedereen kent natuurlijk stripverhalen. In stripverhalen kun je werkelijk elke onwaarschijnlijkheid werkelijkheid laten worden. Een sprong naar de maan, met volle vaart tegen een muur botsen en gewoon weer opstaan, nonchalant voelend aan de plotseling opgekomen buil op het hoofd. Voor storytelling zijn geanimeerde illustraties (want dat zijn tekenfilms uiteindelijk) ook een zeer geschikt medium. Voor alles wat met een gewone camera en met gewone mensen lastig is vast te leggen, bieden animaties uitkomst.
Animaties Amsterdam
Neem nu een animatie die we hebben gemaakt over de Noord-Zuidlijn (nieuwe metrolijn) in Amsterdam. De vraag was of we de animatie zo nauwkeurig mogelijk wilde laten overeenkomen met de werkelijkheid. Best grappig dus, omdat de voorbeelden die ik hierboven gaf – maan, bult – juist niet stroken met de werkelijkheid. Edoch, deze animatie is bedoeld om de ontwikkeling van het openbaar vervoer in Amsterdam en omgeving te laten zien. Met als doel dat mensen meer betrokkenheid voelen bij de totstandkoming en het toekomstig gebruik van deze politiekgevoelige metrolijn. Een soort geschiedenis van het OV in de regio Amsterdam, aangevuld met een vleugje toekomst. En dat binnen twee minuten.
Eerst illustreren, daarna animeren
Animaties zijn hiervoor zeer geschikt. Door de ‘camera’ vanuit vogelperspectief boven Amsterdam te plaatsen konden we waarheidsgetrouw de groei van Amsterdam en omstreken laten zien door de eeuwen heen. Verder zijn alle historische voertuigen en Amsterdamse landmarks zoals de Westertoren en het Paleis op de Dam zo realistisch mogelijk geïllustreerd en later geanimeerd. Een van de leukere onderdelen van de opdracht vond ik het historisch onderzoek dat aan de animatie voorafging. De animatie is heel mooi geworden. Kijk er eens naar en bedenk eens welke verhalen jij op deze manier zou kunnen vertellen. Wat hopelijk duidelijk is: animaties voor communicatiesdoeleinden zijn geen tekenfilms. Ze zijn volkomen waarheidsgetrouw. Doe je dit niet, dan bots je zelf met 200 kilometer per uur tegen een muur. En kom je niet meer zo makkelijk overeind.
Wink Sabée is tekstschrijver, videomaker en initiatiefnemer van Het Contentplatform, een onderdeel van ZESpublishers.
Originally posted 2016-05-17 08:15:55.